• Өнөөдөр 2025-08-14

ТАНИЛЦ: Амттай хорхог хийх жор

2022-07-07,   3040

    Баяр наадмыг амттай хорхоггүйгээр төсөөлөхийг аргагүй билээ. Тэгвэл амттай хорхог, жимбий хийх жорыг хүргэж байна. Үндэсний их баяр наадмын амралтаараа найз нөхөд, гэр бүлдээ хорхог хийж өгч дайлаарай.

  • Орц: Мах
  •  Лууван
  • Давс
  • Ус
  • Сонгино
  •  Саримс
  •  Төмс / өөр хүссэн амтлагч болон ногоо хийж болно/

Хийх арга: Махыг жижиглэн эвдэж, цул махыг хэрчиж бэлтгэнэ. Хорхог хийхэд дотор нь хийх чулуугаар халуун галд үйрэхгүй, усанд идэгдэж хурц үзүүргүй, молцгор болсон нягт чулуу сонгон авна. Ингэж сонгож бэлтгэсэн чулууг аргал эсвэл түлээний модтой хольж үелж өрөөд галлаж халаана.
Хэрчиж жижиглэсэн махыг том төмөр торхонд хийж  багахан ус хийгээд улайссан чулуунаас авч дээрээс нь үелэн хийнэ. Мах, халуун чулууг ингэж ээлжлэн хийсээр бүх махыг хийж дуусаад савыг таглана. Мөн давс, сонгино, саримс төмс лууван зэрэг ногоог тохирох хэмжээгээр хийж амтална.
Савны тагийг завсраар нь яльгүй уур гарч байхаар хийхгүй бол аюул ихтэй байдаг. Махыг жигд болгохын тулд савтай хорхгийг сэгсрэх, өнхрүүлэх зэргээр хөдөлгөнө.
Үүний дараа цог дээр тавьж халуун нурмаар манаж нэг хэсэг хугацаанд байлгаад тагийг онгойлгож махыг гаргана. Зарим газар хорхгийн чанарыг сайжруулах зорилгоор архи нэмж хийх тал бий. Гэвч спирт түргэн уурших тул хорхогийг гаргах хооронд ууршиж арилдаг учраас энэ нь ач холбогдол багатай. Хорхогийн халуун чулууг гартаа атгах үнэрийг авах нь хий ядаргаа, тустай гэдэг.

Гүзээний хорхог

  • Орц: Гүзээ
  • 5-8 ширхэг чулуу
  • Сонгино, төмс, лууван, манжин
  • Хар перц, давс, лаврын навч,
  • Цул мах

 Хийх арга: Хонины гүзээг угааж цэвэрлэнэ. Хонины ястай махыг жижиглэж бэлтгэнэ. Чулууг улайстал халаана. Гүзээндээ мах чулуу, мах чулуу гэсэн дарааллаар хийж давс, хар чинжүү (перец), лаврын навч, хүнсний ногоонуудыг хийж дээрээс нь 500 гр ус нэмж амсрыг гараараа хумин барьж, чулууг гүзээнд наалдуулахгүйн тулд нааш цааш хөдөлгөнө. Гүзээний хорхгийн хийг гаргаж амсрыг утсаар сайтар бооно. Гүзээтэйгээ халуун усанд хийж 60 минут орчим зөөлөн гал дээр чанаж болгоно.


Жинбий хийх арга



 


ТАНИЛЦ: Амттай хорхог хийх жор
АНХААР! Та сэтгэгдэл бичихдээ хууль зүйн болон ёс суртахууныг баримтална уу. Ёс бус сэтгэгдлийг админ устгах эрхтэй. Мэдээний сэтгэгдэлд ergelt.mn хариуцлага хүлээхгүй.

Нийт сэтгэгдэл: 0
Шинэ мэдээ
Нийтлэлчид
Монгол Улс, Улаанбаатар хот, Сүхбаатар дүүрэг, VIII хороо, "Ардын эрх"-ийн байр, Гуравдугаар давхарт Эргэлт.мн редакц
7509-1188